De nieuwe erkenningsaanvraag van Fost plus werd halverwege 2023 ingediend. In 2022 is de IVC een oefening begonnen om haar verwachtingen voor de erkenningsaanvraag van Fost Plus uit te schrijven. Op deze wijze hoopt de IVC zo vlug als mogelijk in overleg te kunnen treden met Fost Plus en met de stakeholders.
Ter voorbereiding op de nieuwe erkenning werd een nieuwe papier/kartonstudie gelanceerd om de samenstelling van de stroom papier/karton opnieuw te analyseren en om de kosten voor de inzameling van die stroom toe te wijzen aan verpakkingsafval en niet-verpakkingsafval. Er werd ook gewerkt aan de eco-modulatie van de tarieven, met name het ontradende tarief voor de hinderlijke of niet-recycleerbare verpakkingen, en aan de vergoeding voor de verpakkingen in de stromen gevaarlijke huishoudelijke verpakkingen.
Sinds eind 2021 is de nieuwe, uitgebreide blauwe zak op het hele Belgische grondgebied in gebruik. De nieuwe blauwe zak wordt vanaf 2023 in minstens zestien fracties uitgesorteerd in gloednieuwe sorteercentra om een zo hoogwaardig mogelijke recyclage te verzekeren. De nieuwe sorteercentra werden operationeel in 2021 en 2022.
De betreffende fracties zijn:
De hoogwaardige fracties die uit de nieuwe sorteercentra komen, moeten ook zo hoogwaardig mogelijk gerecycleerd worden.
Voor plastics heeft Fost Plus daarom nieuwe recyclagemarkten georganiseerd om voor een zo circulair mogelijke recyclage te zorgen. Tegelijk is de beweging ingezet om de recyclage zo veel mogelijk in België te laten plaatsvinden. Dat wordt mogelijk dankzij de bouw van nieuwe recyclagefabrieken die reeds in gebruik werden genomen of zullen starten in 2023 en 2024.
De sortering van de uitgebreide PMD-stroom zal volledig in eigen land plaatsvinden. Er werden daarvoor al 4 nieuwe sorteercentra gebouwd, verspreid over het hele land. Begin 2023 startte een 5de sorteercentrum op: Sitel (Engis).
Indaver
Valtris
Val’Up
Prezero
Sitel
Ook het bestaande sorteercentrum van Vanheede (Rumbeke) wordt ingeschakeld voor het sorteren van de nieuwe PMD-fractie en specialiseert zich onder meer in de sortering van PMD-bedrijven en de nasortering van het PMD-residu.
Met de nieuwbouw (of herbouw) van recyclagebedrijven in België en het afsluiten van langetermijncontracten worden de verschillende plasticstromen kwalitatief verwerkt. Daarmee zet België in op recyclage binnen onze landsgrenzen om optimale kwaliteit en controle te garanderen.
Ecoo Houthalen
Recyclage van gemengde kunststoffen: MPO (gemengde polyolefinen) en gemengde folies (andere dan PE-folies). Gemengde folies en MPO-kunststoffen worden gerecycleerd tot MPO-regranulaat van 400-2.000 micron, MPO-agglomeraat en maalgoed voor industriële toepassingen, zoals compostbakken, duurzame tuinafboording en zitbanken.
Ecoo Beringen
Recyclage van PE-folies. Van huishoudelijke verpakkingsfolies worden opnieuw vuilniszakken, verpakkingsfolies of andere folie toepassingen gemaakt.
Filao
Recyclage van PET-flessen. De transparante PET-flessen ongekleurd en de transparante PET-flessen blauw worden getransformeerd in hoogkwalitatief gerecycleerd PET voor voedselveilige toepassingen. Het gerecycleerde PET of r-PET wordt vervolgens opnieuw op de Belgische markt gebracht, onder meer via het gebottelde water van de verschillende merken van Sources Alma en de merken van hun partners uit de distributiesector.
Mopet Belgique
Recyclage van PET-schaaltjes, transparante PET-flessen blauw, transparante PET-flessen andere kleur en opake PET-flessen. De PET-schaaltjes worden nieuwe PET-schaaltjes, de flessen worden nieuwe flessen. Deze producten komen in zeer hoge percentages opnieuw op de Belgische markt terecht.
Ook voor PP en HDPE komt er nog een nieuwe recyclagefabriek in Lommel. Deze zal eind 2024 operationeel zijn.
Nu al wordt het verpakkingsafval van Fost Plus enkel in de Europese Unie gerecycleerd en 82 % wordt zelfs in België gerecycleerd.
Voor plastic verpakkingsafval vond in 2021 slechts 10 % van de recyclage in België plaats (bij 1 recyclagebedrijf). Dit komt omdat onze nieuwe recyclagefabrieken nog grotendeels in aanbouw waren.